lördag 24 april 2010

Brädsågningskurs


Det har varit lite uppehåll med bloggandet, men nu ska vi komma igång igen.

Gula Huset i Uddebo har lite kurser att erbjuda med inriktning på byggnadsvård. Pappan i familjen passade på att gå på en kurs för att lära sig lite om sågning och hyvling av stockar och brädor.

Logosol såg stod på programmet och det blev lite pillande och skruvande på den.

Förberedelserna kan väl sammanfattas med att det behövs bra koll på hur mycket ampere man har till förfogande. Säkringarna gick ett par gånger...
Sedan krävs det en hel del funderande på vad man vill ha ut av stockarna man dragit ut ur skogen.

Plank och brädor i olika dimensioner. Vad ska man ha dem till och hur man kan få ut det mesta av stocken. Kvarterssågning var ett nytt ord som dök upp. Måste sett roligt ut när en massa vuxet folk tittar som idioter på en stock och diskutera livligt om vad som ska sågas.

Själva sågningen gick mycket lätt med elsåg och motor som matade fram såget. Logosol M7 med E8000 såg. Att få upp stockarna på sågbordet var väl det mest ansträngande under de två dagarna som kursen pågick.

Andra dagen använde vi oss av en panelhyvel, även den från Logosol.
Ha begäret växte enormt och den som har 80.000 kronor över är välkommen att skicka en PH260 till mig. Underbar maskin som kräver en hel del inställningar. Men när man väl skruvat och testat en stund så blir resultatet precis så som man själv vill ha det.

Att ta ner ett träd och sedan kunna sätta upp en egen list hemma är ju drömmen. Inget tråkigt brädgårdsvirke som funkar bättre som isolering än som bräda. Fast man får ju tänka på att det krävs lite framförhållning eftersom virket ska torka också.

Kan klart rekommendera att kolla in Logosols produkter om man går i brädtankar.

Inga kommentarer: